header banner
Default

Dit is hoe u het beste uw cryptomunten beschermt


Technologie20 jan '23 09:00

Als je investeert in cryptovaluta om op de lange termijn winst te kunnen maken, wil je wel dat ze veilig opgeborgen liggen. Crypto is een volatiele markt waar oplichting bovendien niet van de lucht is. Om te voorkomen dat een failliet cryptobedrijf jou en je investeringen meeneemt in zijn val, zijn er een aantal manieren om je 'beleggingen' op een veilige manier te laten renderen.


Dit artikel in het kort

VIDEO: Top 6 beste manieren om uw CRYPTO op te slaan!! Hoe veilig te blijven!!
Coin Bureau

    • Terwijl spaargeld tot een bedrag van 100.000 euro beschermd is, zijn cryptobezittingen dat niet.
    • Met een offline wallet, zoals een ledger, bescherm je jouw cryptovaluta tegen cybercrime en faillissementen van cryptobedrijven.
    • Indien een hardware wallet kapot gaat of kwijtraakt, kan je met een seed phrase weer toegang krijgen tot je assets.

Image
(Traxer)

Terwijl je spaargeld tot honderdduizend euro beschermd wordt door De Nederlandsche Bank, indien een bank omvalt, is dat bij cryptovaluta niet zo. Laat je jouw crypto-bezittingen in een digitale wallet in het beheer van een cryptobeurs, zoals Bitvavo, Binance of KuCoin, ben je jouw geld kwijt wanneer zij failliet gaan. Kwijt betekent dan ook echt kwijt, behalve als je broker misschien ergens 5 miljard dollar in een kastje weet te vinden.

Lees ook | Crypto-criminaliteit bereikt recordhoogte in 2022

Daarom is het handig om zelf de controle te houden over je crypto, indien je er een lange tijd niet naar wil omkijken. Dat kan onder andere met een 'cold wallet', een cryptoportemonnee die je offline bezit. Omdat je wallet niet verbonden is met het internet via een pc, laptop of mobiel, is het zo gevrijwaard van technisch malheur zoals een computercrash. Daarnaast kunnen hackers je bezittingen niet afnemen.

Offline wallet

VIDEO: Is uw crypto veilig? (Beveilig het nu!) - Gemakkelijke manieren om uw investeringen te beschermen
Crypto Casey

Een voorbeeld van een 'cold wallet' is een ledger, van het gelijknamige bedrijf. Met een ledger als wallet heb je je cryptobezittingen fysiek in beheer. Indien het bedrijf omvalt, ben je nog altijd degene die eigenaar is van je cryptomunten. Zo'n 'cold wallet' moet je wel goed beschermen, want daarop staan je 'private keys'. 'Dat zijn de sleutels tot je crypto', benadrukt Herbert Blankesteijn, presentator van de CryptoCast. 'Je beschermt je ledger meestal met een zelf bedachte pincode van vier tot acht cijfers, die je intoetst als je de ledger aansluit op een computer. Daarnaast is de app die je dan gebruikt, beschermd met een wachtwoord.'

Een ledger, waarmee je je crypto-bezittingen offline kan stallen.
Een ledger, waarmee je je crypto-bezittingen offline kan stallen. (Max Saeling)

Lees ook | Cryptowinter aangebroken: massale ontslagrondes

Seed phrase

VIDEO: Top 3 koude portemonnees! (Beste plaatsen om Bitcoin te HODL!)
Discover Crypto

Daarnaast heb je ook een 'seed phrase', waarmee je de toegang tot je wallet en je private keys extra beschermt. In feite is de 'seed phrase' een slang aan willekeurige woorden. Indien je je hardware wallet kwijtraakt of als die kapot gaat, kan je met je 'seed phrase' je private keys en dus crytobezittingen weer achterhalen. Belangrijk hierbij is om de volgorde van de woorden goed te hebben, want zonder de goede volgorde krijg je ook geen toegang meer tot je assets. Schrijf je woordenslang dan ook ergens in op en bewaar die notitie op een veilige plek, waar anderen niet of moeilijk bij kunnen.

Podcast | De dubbele cryptoklap

Paper wallet

VIDEO: Mijn top 7 Beste Crypto investeringen voor 2024 | Welke Crypto's kunnen gaan stijgen?
Elroy Ryon - Crypto & Investeren

Maar naast de 'cold wallet', zoals een ledger, heb je een andere veilige manier om je crypto-bezittingen op te slaan: een papieren wallet. Om die te maken zijn er wel een aantal stappen te zetten. Zo moet je eerst een 'public key' en een 'private key' aanmaken, wat via verschillende websites mogelijk is. Die gegevens bewaar je vervolgens op een stuk papier, die je dan weer goed opbergt. Het risico van een papieren wallet is wel dat papier en inkt kan vergaan, waardoor de kans bestaat dat je de toegang tot je crypto-bezittingen alsnog verliest. 'In plaats van de eigenlijke keys kun je ook alleen de seed bewaren. De kans op fouten is daarbij minder', aldus Blankesteijn.

De laatste ontwikkelingen in het crypto-landschap weten? Blijf dan op de hoogte met de CryptoCast en de Crypto Update!


Deel dit artikel

VIDEO: #5 BESTE CRYPTOMUNTEN OM IN TE INVESTEREN IN 2021: Deze Crypto Kopen Om Cryptomiljonair te Worden?!
Corné Marchand

Gerelateerde artikelen

VIDEO: Cryptocurrency miljonair Livaneli werd met 100 euro miljonair | Nieuw Geld
VICE Nederland

Sources


Article information

Author: Jeffrey Lang

Last Updated: 1704505681

Views: 878

Rating: 3.8 / 5 (45 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeffrey Lang

Birthday: 2018-04-04

Address: 251 Morris Walks, Judychester, CO 53106

Phone: +4804830090879902

Job: SpaceX Engineer

Hobby: Poker, Wine Tasting, Billiards, Stargazing, Motorcycling, Calligraphy, Writing

Introduction: My name is Jeffrey Lang, I am a intrepid, unyielding, receptive, variegated, candid, persistent, venturesome person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.